Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA Профили
Приказна за успех
1969 Heinrich Laumann ја презема регионалната компанија со 8 работници VEKAPLAST кои тогаш произведуваат ламели за ролетни. Прометот на компанијата тогаш е бил 1,7 милиони. ДМ.
1970
Heinrich Laumann и неговите соработници се подготвуваат да произведат прозорски профили. Произведен е нов системски профил BASIS.
1971 Компанијата се шири и започнува со екструдирање на прозорските профили. Во тоа време уделот на ПВЦ прозорците на пазарот беше само 10%.
1974
Палетата на производство се шири со системи на влезна врата и системи за лизгање.VEKAPLAST купува 115.000 м2 индустриско земјиште за изградба на нова фабрика
1977 Првиот дел од новиот објект од 10.500 квадратни метри е ставен во функција. Прометот во оваа година изнесува 30 милиони. ДМ.
1979
Годишниот промет се зголеми на 70 милиони евра. Производството се зголемува за новите 11.500 m 2
1980 Поради зголемувањето на побарувачката за VEKA прозорски системи во земјата и странство (годишниот приход во 1980 година изнесува околу 100 милиони германски марки), се гради третиот дел од фабриката за производство од 9.500 m² .
1981
Првиот сопствен миксер на компоненти во Sendenhorst е ставен во функција.
1983 Врз основа на високата побарувачка се развива стратегијата za појавата на странскиот пазар. Во оваа година се отвараат филијалите во Шпанија и во САД. Филијала во САД е отворена со американски партнер.
1984
Во Франција се отвора филијала која наскоро ќе стане бр. 1 на францускиот пазар.
1985 VEKAPLAST започнува со производство на ПВЦ панели. Покрај примената во градежништвото и индустриската дејност ПВЦ панелите се широко користени и во рекламниот сектор.
1986
VEKAPLAST го купува белгискиот производител на палети Isobelec iz Battice Сите акции на партнерите во VEKA Шпанија се купени. Во Велика Британија, VEKA UK започнува со производство. Се гради нов објект за управување во Sendenhorst. Годишниот промет се зголеми на 212 милиони евра. ДМ.
1987 Во Франција се отвора нова фабрика во Thonon-les-Bains..
1988
VEKAPLAST Sendenhorst сги откупува акциите на партнери во САД, а со тоа и VEKAPLAST САД станува 100 посто во сопственост на VEKA. На крајот на годината се купува и белгиската компанија Azotherm и АCE компанија која се занимава со производство на ПВЦ и PE-фолија. Во Sendenhorst фабриката се проширува со друг објект за мешање на материјали и производствена сала за производство на палети.
1990 Компанијата VEKAPLAST прерасна во VEKA ДОО. Прометот оваа година изнесува 454 милиони. ДМ
1991
VEKA Umwelttechnik GmbH е основана во Беринген па претставува камен темелник за рециклирање, кој е специфициран само за една гранка.
1992 VEKA GmbH станува акционерско друштво. Оваа структурна промена отвори нови можности за понатамошен развој на меѓународниот пазар. Акциите остануваат во сопственост на семејството Лауман. Годишниот промет се зголеми на 552 Mio.DM. Како прва компанија во оваа дејност филијалата VEKA AG добива сертификат DIN ISO 9001 и на тој начин станува докажан производител на докажани квалитетни производи.
1993 Beringen-Германија на површина од 120.000 м2 VEKA, како прв во индустријата ја стави во функција најсовремена фабрика во Европа за рециклирање на ПВЦ прозорци. Висината на инвестицијата е околу 30 Mio.DM. Во Reno, САД, основанае филијала VEKA West, Inc. и исто така, VEKA Holding Inc., која ги вклучува активностите на две филијали во САД. Во меѓувреме, групацијата VEKA вработува околу 1.500 работници ширум светот, а годишниот приход е 610 мил. ДМ
1994 Оваа година e основана полската филијала VEKA Poland Sp. z oo .. Во Reno, САД, започна изградбата на нова фабрика за ектрудирање која беше ставена во употреба следната година. Во соработка со кинескиот партнерво Кина е основана Joint-Venture каде VEKA AG учествува со 75%.
1995
Во Сингапур е отворено претставништво за продажба кое ги снабдува пазарите во Јужна Азија како Малезија, Тајланд, Филипини, Индонезија и Виетнам.
1996 На почетокот на годината во Москва беше отворено трговско претставништво задолжено за поранешните држави на ГУ. Годишниот приход во оваа година е околу 763 милиони. ДМ, VEKA Групација вработува вкупно 1.864 работници.
1997
Elke i Andreas Hartleif (ќерка и зет Heinrich-a i Rite Laumann) почнуваат да работат и го превземаат управниот одбор лично и управуваат со експозитурата. VEKA Umwelttechnik GmbH е прва сертифицирана фабрика за рециклирање на ПВЦ прозорци. TÜV-сертифицацијата гарантиран 100% рециклирање во согласност со прописите за заштита на животната средина.
1998 Филијала "VEKA Rus " е основана во Москва. Во Кина е отворена уште една 100% филијала на VEKA AG, која ги презема сите операции и капиталот од Joint Venture. Седиштето на Jinan се префрлува во Шангај. Фабрика за фолија со филијалата АСЕ е продадена.
1999
VEKA е застапен како прв западен производител на профили во Москва. Се отвора координаторот за Јужно-азискиот регион, филијала на Z VEKA Plastics (Сингапур) Pte.Ltd, како и за пазарот во Јужна Америка, VEKA Latina S.A., Buenos Aires.
2000 Heinrich Laumann поднесе оставка како претседател на oдборот на директори и станува надзорно тело на компанијата. Hubert Hecker ја презема функцијата претседател на одборот. Долгогодишниот партнер и претседател на техничкиот оддел Еуген Шлитер, по 30 години работа за создавање на "историја на VEKA", оди заслужено во пензија.
Се отвара филијала VEKA Romunija S.R.L. (Bukurešt), VEKA Meksiko (Monterrey) и VEKA do Brazil Ltda. (Florianopolis).
2001 Dr. Werner Schuler го презема раководството на техничкиот оддел во рамките на Одборот на VEKA. Канцеларијата за продажба во Сан Диего - VEKA Чиле е отворена оваа година.
2002
VEKA Holdings Inc. (САД) ја купува канадската фабрика за екструзија Берлинкс (Edmonton )и ја преименува оваа компанија во VEKA Canada Holdings Comp. Се отвара продажно претставништво за тајландски пазар VEKA Plastics (Тајланд) во Бангкок.
2003
Во Делхи отворено е претставништво за продажба VEKA India Pvt, Делхи. ООД VEKA Umwelttechnik GmbH и слави јубилеј 10-години од постоењето. Во матичното седиште VEKA AG во Sendenhorst отворен е нов Systemtechnikum.
2004 Во октомври 2004 VEKA AG доби престижна награда за економијата на Trophé International de l'Industrie од институтот International de Promotion et de Prestige. Со ова VEKA AG застана во редот заедно други реномирани компании: Microsoft, IBM, Mannesmann или Porsche кој исто така ја доби оваа награда.
Оваа година следуваат многу прослави за годишнината од постоењето и јубилеи, како и свечено отворање:
- 35-годишнината на VEKA AG
- Десетгодишнината од VEKA Полска
- Основање на VEKA Бугија
- Десетгодишнината од VEKA Запад
- Отворање на претставништво во Мумбаи
- Петтата годишнина од постоењето на " VEKA Русија"
- Отворање на филијалата во Новосибир
2005 VEKAPLAN систем на палети ја слави 20-годишнината од своето постоење. Програмата за производство на PVC-палети постојано се шири и од 1985 година со својот широк спектар на производи стана лидер во оваа дејност. VEKA AG 2 ја добива наградата „ETHICS IN BUSINESS“, за исклучителен ангажман во областа на животната и социјалната заштита. И годинава евидентно е проширувањето на бизнисот на VEKA AG на странскиот пазар.

- Отворање на VEKA Романија
- Отворање на складот VEKA Чиле
- Официјално otvarawe на фабриката за екструдирање VEKA во Бразил
- Отворање на производниот погон VEKA Plastics (Малезија) Sdn Bhd
- 20-годишнината од VEKA S.A.S во Франција
2006 VEKA AG го проширува своето работење на пазарот во САД со отворање на филијалата VEKA South. Terrell ќе ги снабдува јужноамериканските земји, како и централно-американскиот пазар. Во исто време, е отворена канцеларијата во Украина, TOV VEKA Украина. Најпрво е отворен магацинот пред 2007 година кога производството ќе биде пуштено. Во филијалата во Малезија е пуштен во производствен погон за ектрудирање. Филијалите во Обединетото Кралство и Шпанија ја слават 20-годишнината од постоењето, а Кина ја слави својата десетгодишнина. Со отворањето на продажниот центар VEKA е застапена и на иранскиот пазар. VEKA Umwelttechnik GmbH, една од филијалите на VEKA AG, исто така го прошири својот бизнис на меѓународниот пазар, фанцуската компанија AWeGO Plast SAS стана филијала на VeKA UT истата година.
2007 По минатогодишното купување на француската фабрика за рециклирање и купување на англиската компанија за рециклирање Cylinder Plastics, која стана VEKA Recycling Ltd. во мај 2007 година,VEKA ја презема водечката позиција на пазарот за рециклирање во Европа. Деловните операции во Иран почнаа да се прошируваат во меѓувреме со отворање на уште една филијала.
2014 На ден 30.6.2014. Компанијата GEALAN Holding GmbH официјално стана дел од групацијата VEKA AG, потврдено од европските органи задолжени за контрола на конкуренцијата на пазарот. Со придобивање на конкурентна компанија Gealan, VEKA дополнително ја зајакнува водечката позиција во светот.VEKA е водечки светски производител на прозорски системи.